Приказка за отминали времена и избелели фотографии

 

 

Градовете са като хората - раждат се, развиват се, живеят и се променят. Всеки от нас мисли, че познава София. Та как иначе, нали ежедневно крачим забързани по жълтите павета, любуваме се на Народния театър или палим свещичка в катедралата Свети Александър Невски. София обаче има своите тайни, скрити дълбоко в нейното минало. За едва 130 години градът преживява три мащабни трансформации. От кален ориенталски градец след Освобождението София бързо и уверено се превръща в модерна столица на младата българска държава. Едва няколко десетилетия по-късно, в края на Втората световна война, голяма част от красивите улици и площади са безмилостно унищожени от англо-американските бомбардировки, за да бъдат заменени от монументалните строежи на новата власт. Днес градът отново се променя, този път пред самите нас. Хармоничните стари фасади се заменят със стъклени "билдинги", а някогашните градинки отстъпват място на нови търговски центрове.

Питали ли сте се как са изглеждали улиците, по които се разхождате всеки ден, какви са техните тайни? Не знаем дали съществува машина на времето, но всяка от показаните тук над 3000 фотографии е като откраднат миг от отминали времена. Все по-малко остават хората, виждали със собствените си очи града преди войната. За нас, другите, остават само разказите и света на черно-белите образи.  

 

Страницата www.stara-sofia.com бе създадена, за да запълни една съществена празнина не само в българското интернет пространство, но и в историческата памет на нашето общество. Тя представя подбрани автентични фотографии от края на XIX и първата половина на XX век и продължава да се обогатява непрекъснато.  

 

Отправяме нашата благодарност към безбройните фотографи, издатели и изследователи, които чрез своята работа са направили възможно достигането на тези безценни образи до нас.

 

Сайтът и неговите автори нямат каквато и да било връзка с Община София, Общинското предприятие с музей "Стара София" или друга официална институция и не ги представляват по никакъв начин. Страницата е продукт на личните ни усилия и се явява платформа за споделяне и популяризиране на резултатите от нашите издирвания в областта на следосвобожденска София. Разбира се, в тази си роля тя споделя и много от целите и приоритетите на горепосочените институции.
 

Снимките, публикувани на www.stara-sofia.com, могат да бъдат използвани единствено за некомерсиални цели при изрично посочване на източника.

 

Адрес за връзка с екипа на страницата: oldsofia@gmail.com